Geschiedenis

 

 

 

 

 

 

 

Er doen meerdere verhalen de ronde over het ontstaan van de oliebol en de traditie om deze met Oudjaar te eten. Een variant gaat over het offeren van vet voedsel tijdens het Joelfeest aan de Germaanse god Perchta. Als je vet voedsel had gegeten, gleed haar zwaard uit over je buik. Een meer waarschijnlijkere versie is dat de oliekoeken (wat het eerst waren) werden gegeten aan het eind van de vastentijd. Deze oliekoeken bevatten veel houdbare ingrediënten zoals bloem en gist en zorgden samen met het vet voor een goede voedingsbodem om de winter door te komen. De Portugese Joden die later naar Nederland trokken, kwamen met het in diepe olie bakken waardoor het meer bollen werden. Dit Joodse gebruik verwees weer naar de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.

Maar hoe de traditie ook is ontstaan. De lekkernij is niet meer weg te denken op oudjaarsdag. Echter, de vette beschermlaag om de winter door te komen hebben we niet meer nodig. Grote koolhydraat bommen zijn al langer passé. En het schuldgevoel dat al opkomt voordat we de poedersuiker van onze kin en kleren hebben geveegd is ook niet meer gewenst.

Het antwoord komt uit Eindhoven. BYLEI presenteren de OLIEBOLLEKES! Hapklare snackjes gemaakt van het beste meel van de lokale molenaar. Klein van stuk en kort gebakken in duurzame olie. Geïnspireerd door de huidige tendens van sharing, fast en casual. Eindelijk heeft dit populaire product zijn eigen premium concept. Let op, het oliebolleke is de verrassing van 2017 en dé trend van 2018!